dinsdag 10 december 2013

Harz gebergte, Brocken - Kaart Duitsland Vakantie

Kaart Harz gebergte: Demis

De Harz is een middelgebergte dat centraal in het noorden van Duitsland ligt Het gebergte heeft een lengte van ongeveer 110 km, is 30 tot 40 km breed en strekt zich uit in oost-westrichting

Het gebergte ligt de Leine en de Saale en wordt door de lijn Lauterberg–Wernigerode verdeeld in de Ober-Harz, het westelijk deel, en de Unter-Harz, het oostelijk deel.

De hoogste berg is de Brocken met een hoogte van 1142 meter. De Brocken ligt in het Nationalpark Harz. Dit nationale park beslaat ongeveer tien procent van het gebergte.

De Harz wordt onderverdeeld in de Oberharz in het westen en de Unterharz in het oosten. De Unterharz is lager dan de Oberharz en heeft een hoogte tot ongeveer 400 meter hoogte.

Het oostelijkste gedeelte van de Oberharz is de Hochharz. Hiertoe behoort het Brockenmassief De Oberharz is dicht bebost Rondom de Harz bevindt zich het Harzvorland.

De Ober-Harz is opgenomen in het Naturpark Harz. Het centrale deel omvat het Klaustrahrplateau, met de Schalke (763 m). In het noordwesten ligt de Brocken,

Het Brockenmassief vormt de waterscheiding tussen de stroomgebieden van de rivier de Elbe in het oosten en de Wezer in het westen.

De Unter-Harz is een uitgestrekte laagvlakte die slechts onderbroken wordt door de Ramberg (582 m) en de Auerberg (579 m).

De Hercynische orogenese, de gebergtevorming aan het eind van het Paleozoïcum, is naar de Harz genoemd.

De Harz ligt bestuurlijk in de deelstaten Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen.

Brocken
De Brocken is ook bekend onder de naam Bloksberg. Het is de hoogste top (1142 m) van de Harz en het middelpunt van het Brockengebergte.

De Brocken heeft een koepelvorm en bestaat uit een granietmassa. Door zijn ligging aan de rand van het Duitse laagland vangt de top veel regen en wind en is daardoor boomloos.

Toerisme en vakantie
Het Harzgebergte trekt veel toeristen. Bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Harz, met als hoogste top de Brocken, met daarop een zendmast en weerstation.

In de Harz ligt het Oberharzer Wasserregal. Het is een historische watergalerij van waterreservoirs, kanalen en tunnels dat tussen de 16de en 19de eeuw werd aangelegt. Het Oberharzer Wasserregal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het gebergte biedt volop mogelijkheden om te wandelen, bergbeklimmen, kanoën en in de winter te langlaufen. Er liggen ok kuuroorden.

Belangrijke toeristische centra in de Harz zijn Braunlage, Sankt Andreasberg, Bad Harzburg, Altenau, Wernigerrode, Blankenburg/Harz, Thale/Harz, Schierke en Bad Suderode.

In en rond de Harz liggen tal van campings, vakantiehuisjes, hotels en vakantieparken voor een aangenaam verblijf.