woensdag 11 december 2013

Kaart Noordrijn-Westfalen en Düsseldorf, met Ruhrgebied, Eifel, Sauerland, deelstaat Duitsland

Kaart Noordrijn-Westfalen, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: CIA
Noordrijn-Westfalen is een van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitland. Het bondsland telt 17.836.000 inwoners (maart, 2012) en de hoofdstad is Düsseldorf. De Duitss naam voor de deelstaat is Nordrhein-Westfalen.

Met een inwonerstal van ongeveer 17,8 miljoen is Noordrijn-Westfalen de deelstaat in Duitsland met de meeste inwoners.

Noordrijn-Westfalen grenst in het noorden aan de deelstaat Nedersaksen en in het zuiden aan Hessen en Rijnland-Palts.

De deelstaat grenst in het westen aan de provincie Luik in België en aan de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel in Nederland.

De oppervlakte van Noordrijn-Westfalen ligt voor 75 procent in de Noord-Duitse Laagvlakte. Het overige deel bestaat uit gebergten die deel uitmaken van het Leisteenplateau van de Rijn.

De gebergten zijn het noordelijke deel van de Eifel en het Sauerland. In het noorden en oosten maakt het bondsland deel uit van het Teutoburgerwoud en het Weser Bergland.

Rivieren
Noordrijjn-Westfalen ligt voor het grootste deel in het stroomgebied van de Rijn. Een aantal zijrivieren zijn de Sieg, Wupper en Ruhr.

In het oosten ligt het stroomgebied van de Weser. In het Münsterland, in het westen, wordt het water afgevoerd door de Ems, de Vecht en de Berkel.

Ruhrgebied
Het Ruhrgebied, een groot industriegebied in Duitsland, ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Vakantie en toerisme
In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn veel musea en andere culturele instellingen te vinden. Er worden grote evenementen georganiseerd. De stad Bonn biedt het Beethoven-Festival

Jaarlijkse hoogtepunten zijn het carnaval, de vuurwerken op de Rijn, zoals de “Rhein in Flammen” en “Kölner Lichter”.

Naast de grote steden heeft Noordrijn-Westfalen boor vakantiegangers ook prachtige natuur te bieden. Het Nationalpark Eifel en andere natuurparken beslaan meer dan een kwart van het gebied.

Favoriete trekpleisters bij toeristen voor een vakantie zijn verder het Sauerland, Siegerland-Wittgenstein en het Bergisches Land.

In de deelstaat zijn veel wandelroutes en er is een groot net aan fietspaden. Hotels, campings, vakantiehuisjes zijn in alle categorieën aanwezig.

Steden Noordrijn-Westfalen
De grootste steden in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn Keulen (Köln), Essen, Dortmund, de hoofdstad Düsseldorf, Duisburg, Wuppertal.

Een aantal andere steden zijn Aken (Aachen), Bielefeld, Bochum, Bonn, Bottrop, Gelsenkirchen, Hagen, Hamm, Herne, Krefeld.

Leverkusen, Mönchengladbach, Mülheim an der Ruhr, Münster, Oberhausen, Remscheid, Solingen, Wuppertal.

Kaart Noordrijn-Westfalen topografie

Noordrijn-Westfalen en Nederrijnse Westfaalse kreits
De onderstaande kaart toont de Nederrrijnse Westfaalse Kreits in 1799. Dit was een van de tien kreitsen binnen het Heilige Roomse Rijk. De kaart is afkomstig uit de Cary's New Universal Atlas uit 1808.

Noordrijn-Westfalen en Nederrijnse-Westfaalse kreits, Cary, 1808

Kaart Noordrijn-Westfalen
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen grenst aan de deelstaten Nedersaksen Hessen en Rijnland-Palts. De deelstaat grenst in het westen aan de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel in Nederland en aan de provincie Luik in België.

Kaart Noordrijn-Westfalen, steden, rivieren: EU