zondag 8 december 2013

Kaart Rijnland-Palts en Mainz, met Eifelgebergte, Rijn, Moezel

Kaart Rijnland-Palts: CIA
Rijnland-Palts is een van de zestien deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. Het bondsland heeft 3.997.000 inwoners (maart, 2012) en de hoofdstad is Mainz. De Duitse naam van de deelstaat is Rheinland-Pfalz.

Rijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst in het noorden aan de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het oosten aan Hessen, in het zuidoosten aan Baden-Württemberg en in het zuidwesten aan Saarland.

In het zuidwesten grenst de deelstaat aan buurland Frankrijk en in het noordwesten aan de buurlanden Luxemburg en België.

De deelstaat ontstond in 1946 door de samenvoeging van de Beierse Palts, Rijnhessen, het kleinste deel van Hessen-Nassau en gedeelten van de Rijnprovincie.

Rijnland-Palts maakt sinds 1949 deel uit van de Bondsrepubliek Duitsland.

Bergen
In het gebied ten oosten van de Rijn in Rijnland-Palts liggen de noordelijke helling van het Taunusgebergte, het Westerwald en het Neuwiederbekken.

In het westen ligt het grootste deel van de Eifel en daarnaast de Hunsrück, het Hochwald, Idarwald en Soonwald.

In het zuidoosten liggen het berglandschap de Haardt, het Pfälzer Bergland en het kalkplateau van Westrich.

Rivieren
In Rijnland-Palts stromen de Rijn en zijn zijrivieren Speyer, Moezel en Ahr. Een aantal andere rivieren in de Palts zijn de Saar, Lahn, Nahe, Sauer, Our, Glan en Sieg.

Kreisen Reinland-Palts
Het Duitse bondsland Rijnland-Palts is bestuurlijk onderverdeeld in twaalf Kreisfreie Städte en 24 Landkreise.

De 12 kreisvrije steden zijn Frankenthal, Kaiserslautern, Koblenz, Landau in der Pfalz, Ludwigshafen am Rhein, Mainz, Neustadt an der Weinstraße, Pirmasens, Speyer, Trier, Worms en Zweibrücken.

De landkreisen zijn Ahrweiler, Altenkirchen, Alzey-Worms, Bad Dürkheim, Bad Kreuznach, Bernkastel-Wittlich, Birkenfeld, Cochem-Zell, Donnersbergkreis, Eifelkreis Bitburg-Prüm, Germersheim, Kaiserslautern.

Kusel, Mainz-Bingen, Mayen-Koblenz, Neuwied, Rhein-Hunsrück, Rhein-Lahn-Kreis, Rhein-Pfalz-Kreis, Südliche Weinstraße, Südwestpfalz, Trier-Saarburg, Vulkaneifel en Westerwaldkreis.

Vakantie en toerisme
Belangrijke toeristische attracties in Rijnland-Palts zijn de Eifel en de dalen van de Rijn en Moezel. Ook de steden, waaronder Trier, zijn populair bij toeristen.

Het gebied telt verder tal van burchten, kastelen en vestingen.

De rivieren in het Eifelgebergte worden gebruikt voor wildwateractiviteiten. De Eifel is ook een aantrekkelijk wandelgebied, waar veel plaatselijke wandelingen zijn uitgezet met goede paden en bewegwijzering.

In het noorden van de Eifel ligt het Nationaal Park Eifel dat binnen het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel valt. In het zuiden van de Eifel ligt het natuurpark Zuid-Eifel.

Steden Rijnland-Palts
De hoofdstad Mainz is ook de grootste stad in Rijnland-Palts. Een aantal andere steden zijn Ludwigshafen am Rhein, Koblenz, Trier, Kaiserslautern, Worms, Neuwied, Neustadt an der Weinstraße.

Speyer, Frankenthal (Pfalz), Bad Kreuznach, Landau in der Pfalz, Pirmasens, Zweibrücken, Idar-Oberstein, Andernach, Bad Neuenahr-Ahrweiler, Bingen am Rhein, Ingelheim am Rhein, Germersheim, Haßloch.

Kaart Rijnland-Palts
De Duitse deelstaat Rijnland-Palts grenst aan de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg en Saarland. In het zuidoosten grenst de deelstaat aan Frankrijk en in het noordwesten aan Luxemburg en België.

Kaart Rijnland-Palts, steden, rivieren: EU