maandag 14 januari 2013

Kaart spoorwegen HSL Duitsland - Intercity-Express (ICE) Treinen

Kaart spoorwegen Duitsland; rood 300 km per uur, oranje 250 km/u, blauw 200 tot 230 km/u, grijs tot 160 km/u
De Intercity-Express (ICE) is de snelste treinverbinding van de Duitse Spoorwegen (Deutschen Bahn AG). De treinen rijden in Duitsland over nieuwe hogesnelheidslijnen en over spoor dat al bestond.

De ICE rijdt op hogesnelheidslijnen met een topsnelheid. Op reguliere sporen rijdt de trein met een snelheid tot 230 kilometer per uur. Op hogesnelheidslijnen rijden de treinen tot 300 km per uur.

De ICE-treinen worden niet alleen in Duitsland ingezet. Er zijn ook verbindingen met Zwitserland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Denemarken en Nederland.

De ruggengraat van de treinverbindingen bestaat uit zes spoortrajecten die van noord naar zuid lopen, en een aantal spoorlijnen van west naar oost, waaronder vanuit Amsterdam.

Vanuit Hamburg, in het noorden van Duitsland, voert een treinverbinding naar het Zwitserse Basel. Ook vanuit Hamburg lopen twee lijnen naar München. Uit Berlijn voert een treinverbinding naar München.

Daarnaast zijn er twee lijnen die vanuit de Nederlandse hoofdstad Amsterdam lopen. De ene lijn verbindt Amsterdam via Duitsland met het Zwitserse Basel, de ander verbindt Amsterdam via Frankfurt met München.

Van oost naar west loopt een treinverbinding van Berlijn naar Bonn, van Dresden naar Saarbrucken en van Dresden naar Keulen.

ICE International
ICE International is de naam van het internationale hogesnelheidsnetwerk van de Nederlandse Spoorwegen (NS Hispeed) en de Duitse spoorwegen.

De ICE International rijdt tussen Nederland en Duitsland en tussen België en Duitsland. De Belgische spoorwegen (NMBS) nemen niet deel aan deze internationale treinerbindingen.

Amsterdam-Duitsland
De treinverbindingen vanuit Amsterdam naar Duitsland lopen naar de Zwitserse stad Basel en de Duitse stad München.

De trein uit Amsterdam gaat langs de steden Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Keulen, Frankfurt, Mannheim en vervolgens via Karlsruhe en Freiburg naar Basel (ICE lijn 43), of via Stuttgart, Ulm, Augsburg naar München (ICE lijn 42).

Vanuit Amsterdam zijn er ook verbindingen via Duisburg of Brussel met Aken (Aachen), Keulen (Köln), Frankfurt, Würzburg en Neurenberg (Nürnberg) naar München.

Foto Intercity-Express (ICE) van de Deutschen Bahn op station Brussel-Noord in België