zondag 23 december 2012

Eifel, gebergte tussen Keulen, Koblenz en Trier - Vakantie Duitsland

Kaart Eifel-gebergte geografische ligging
De Eifel is een gebergte in het westen van Duitsland en het oosten van België en Luxemburg. Het is het oostelijke deel van het laaggebergte Eifel-Ardennen.

Het gebied ligt in Duitsland tussen de steden Aken, Keulen, Bonn, Koblenz en Trier. In het oosten en zuiden wordt de Eifel door het Rijndal en Moezeldal begrensd.

Door het noorden van het gebied stroomt de rivier de Roer (Rur).

Het grootste deel van de Eifel ligt in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Een klein deel ligt in de Oostkantons in België en het oosten van Luxemburg.

Hohe Acht
Het hoogste punt is met een hoogte van 747 meter de Hohe Acht. Deze berg is het overblijfsel van een vulkaan uit het tertiair

Op de Hohe Acht werd in de jaren 1908/1909 de Kaiser-Wilhelm-toren gebouwd. Deze toren biedt een vergezicht over de Eifel tot aan het Westerwald, de Hunsrück en de Rijn.

Geologie Eifel
Geologisch maakt de Eifel deel uit van het Rheinisches Schiefergebirge (Rijnlands Leisteenplateau). De kern van het gebied is de Hocheifel, met een gemiddelde hoogte van 467 meter.

De Hocheifel wordt naar het noorden door het dal van de Ahr van het Ahrgebergte gescheiden. Naar het zuiden gaat de Hocheifel over in de hoogvlakte van de Vordereifel, en naar het westen via de Westeifel in de Ardennen.

De Vordereifel telt 55 vulkaanheuvels uit het pleistoceen en verscheidene kratermeren, zoals het Meerfeldermaar en het Pulvermaar. Door het gebied stromen onder meer de rivieren de Salm, Rieser en Alf.

Klimaat en vakantie
De Eifel kent een Atlantisch klimaat met relatief veel neerslag. De winters zijn matig koud en sneeuwrijk. De zomers zijn vochtig en koel.

Het gebergte is bij veel toeristen een favoriete bestemming om een langere of kortere vakantie door te brengen.

In de Eifel liggen de natuurparken Nordeifel en Südeifel. In het dal van de Ahr vindt wijnbouwplaats.

Populair voor een vakantie zijn ook de vele historische stadjes en boottochten die op de rivieren te maken zijn. Rivieren in de Eifel lenen zich ook goed voor wildwateractiviteiten.

De Eifel is ook een aantrekkelijk wandelgebied. Er zijn veel plaatselijke wandelingen uitgezet die over goede paden en bewegwijzering beschikken.

In de winter zijn er uitstekende mogelijkheden om de wintersport te beoefenen. Zo zijn er loipes om te langlaufen, rodelbanen en skiliften.

In de Eifel ligt de Nürburgring. Dit is een bekend autoracecircuit waar onder meer Formule 1-races worden gehouden.

Het gebergte ligt ten noorden van de rivier de Moezel en ten westen van de Rijn. Een belangrijke rivier in het noordwesten van het gebied is de Roer (Rur).

In de Eifel liggen tal van vakantiehuisjes, pensions, hotels en campings om te kamperen. In het gebied zijn tal van wandelroutes uitgezet.

Steden Eifel
De grootste stad in de Eifel is Mayen. Een aantal andere steden in de Duitse Eifel zijn Adenau, Andernach, Bad Münstereifel, Bad Neuenahr-Ahrweiler, Bitburg, Cochem, Daun, Euskirchen, Gerolstein, Hillesheim.

Kall, Kaisersesch, Wallendorf, Kyllburg, Manderscheid, Mechernich, Monschau, Neuerburg, Prüm, Schleiden, Schweich, Wittlich.

Een aantal plaatsen in de Belgische Eifel zijn Sankt Vith, Büllingen, Amel, Burg-Reuland.

Kaart ligging Eifel

Kaart Eifel: het gebergte ligt tussen de steden Keulen, Koblenz en Trier en de rivieren de Moezel en de Rijn: kaart Demis

De Eifel ligt tussen de steden Aken, Keulen, Bonn, Koblenz en Trier. In het oosten en zuiden ligt het gebied aan het dal van de rivieren de Rijn en de Moezel, die bij Koblenz bij elkaar komen.

In het westen strekt de Eifel zich ruwweg uit tot België en Luxemburg.

Kaart Eifel-gebied: CIA

Kaart Eifel, steden, wegen, rivieren, topografie: US Army