vrijdag 1 februari 2013

Kaart Hessen en Wiesbaden, met Taunusgebergte

Kaart Hessen: CIA
Hessen is een van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. Het bondsland telt 6.095.000 inwoners (maart, 2012) en de hoofdstad is Wiesbaden.

Hessen grenst in het noorden aan de deelstaat Nedersaksen, in het oosten aan Thüringen en Beieren, in het zuiden aan Baden-Württemberg en in het westen aan Rijnland-Palts.en Noordrijn-Westfalen.

Het huidige bondsland Hessen werd in 1945 gevormd door de samenvoeging van de Pruisische provincies Kurhessen en Nassau en de volksstaat Hessen.

De deelstaat is een van de bosrijkste gebieden van Duitsland. In verschillende gebergten groeien naaldbossen voor de bosbouw en wordt wijnbouw bedreven.

De Rhön is een middelgebergte in het grensgebied van Beieren, Hessen en Thüringen. Het gebergte wordt begrensd door de rivieren de Fulda en de Sinn in het westen, de Werra in het noordoosten en de Frankische Saale in het zuidoosten.

Het Taunusgebergte is tot 880 meter hoog. De Taunus vormt het zuidoostelijk deel van het Rheinisches Schiefergebirge.

Het is een ongeveer 75 kilometer lange, bosrijke en golvende hoogvlakte met veel kuuroorden. Op de noordelijke hellingen van het Taunusgebergte wordt wijnbouw en fruitteelt bedreven.

De Rheingau is de westelijke voortzetting van de Taunus, van Biebrich en Wiesbaden tot aan het Niederwald en Assmannshausen.

De Rheingau beslaat het westelijk deel van het Mainzer Bekken, dat ten oosten van de Rijn en ten zuiden van het Rheingaugebergte ligt. Er is hier wijnbouw, productie van cognac en champagne. De hoofdplaats is Rüdesheim.

In het zuiden van Hessen ligt het Rijn-Main-gebied met de grote steden Frankfurt am Main, Hanau, Wiesbaden en Darmstadt. Dit gebied ligt voor een deel buiten de deelstaat.

Vakantie en toerisme
Hessen trekt veel toeristen en vakantiegangers vanwege de vele bossen en de aanwezigheid van badplaatsen met minerale bronnen.

Een aantal van deze zogenoemde Kurorte zijn Bad Nauheim, Bad Wildungen, Bad Homburg, Bad Soden, Bad Orb. Een andere toeristische trekpleister is het Taunusgebergte.

Hotels, vakantiehuisjes, campings zijn er in Hessen in alle categorieën.

Steden Hessen
Naast de hoofdstad Wiesbaden en de grootste stad Frankfurt am Main zijn een aantal andere steden in de deelstaat Hessen: Kassel, Darmstadt, Offenbach am Main, Hanau.

Marburg, Gießen, Fulda, Rüsselsheim, Bad Homburg vor der Höhe, Wetzlar, Oberursel (Taunus), Rodgau, Dreieich, Bensheim.

Hofheim am Taunus, Maintal, Neu-Isenburg, Langen, Mörfelden-Walldorf, Limburg an der Lahn, Dietzenbach, Viernheim, Bad Vilbel.

Kaart Hessen
De Duitse deelstaat Hessen grenst aan de deelstaten Nedersaksen, Thüringen, Beieren, Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen. De hoofdstad is Wiesbaden.

Kaart Hessen, steden, rivieren: EU