woensdag 5 december 2012

Kaart Sauerland voor Wintersport en Zomer Vakantie

Kaart ligging Sauerland: Demis
Het Sauerland is een streek en laaggebergte in het centrale westelijke deel van Duitsland. De hoogte van het gebied ligt tussen de 200 meter en 850 meter.

Het Sauerland ligt in het noordoostelijk deel van het Rijnlands Leisteengebergte (Rheinisches Schiefergebirge), tussen de rivieren de Sieg, Ruhr en Möhne, en strekt zich uit over de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen.

In het westen gaat het gebied over in het Bergisches Land. In het noordwesten ligt het Ruhrgebied, in het noorden het dal van de Lippe, in het oosten het Waldecker Land en in het zuiden het Rothaargebergte

De hoogte van het Sauerland varieert van ongeveer 200 meter in het dal van de Ruhr tot ruim 840 meter in de omgeving van Winterberg (Kahler Asten) in Hochsauerland.

Het hoogste punt in het gebied is met een hoogte van 843 meter de Langenberg.

Vakantie
Ongeveer een derde van de oppervlakte van het Sauerland is bedekt met bossen. Het gebied is zowel in de zomer als in de winter een trekpleister voor toeristen.

Natuurgebieden in het gebied zijn het Eggegebirge en het Arnsberger Wald.

En andere veelbezochte bestemming zijn de meren Mohnesee, Biggesee, Edersee en Diemelsee.

Bij de plaatsen Iserlohn, Attendorn, Balve en Hemer liggen grotten. Bij Winterbreg ligt de bron van de rivier de Ruhr.

Wintersport Sauerland

Foto: Winterberg; Skiliftkarussell

Bekende skigebieden in het Sauerland zijn de Altastenberg, Bödefeld, Neuastenberg, Willingen, Winterberg, Züschen, Langewiese, Schmallenberg, Usseln, Bruchhausen.

In het Sauerland zijn onder meer skipistes, loipes om te langlaufen, rodelbanen, een bobsleebaan en springschansen aangelegd.

Steden Sauerland
De stad met de meeste inwoners in het Sauerland is Iserlohn. Een aantal andere steden zijn Lüdenscheid, Arnsberg, Schmallenberg, Brilon, Meschede, Amsberg, Altena.

Attendorn, Balve, Bestwig, Finnentrop, Halver, Hemer, Korbach, Lennestadt, Meinerzhagen, Olpe, Olsberg, Warstein, Willingen, Winterberg.

Door het Suaerland loopt de Bundesautobaan A 45. Deze autosnelweg verbindt Dortmund in het westen van Duitsland met Aschaffenburg richting het zuidwesten. De snelweg staat bekend onder de naam Sauerlandlinie.