woensdag 12 december 2012

Kaart Baden-Württemberg en Stuttgart - Duitsland Vakantie

Kaart Baden-Württemberg, steden, rivieren: CIA
Baden-Württemberg is een van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. De deelstaat ligt in het zuidwesten van het land en telt 10.790.000 inwoners (februari, 2012). De hoofdstad is Stuttgart.

Baden-Württemberg grenst en in het noordwesten aan de deelstaten Rijnland-Palts en Hessen en in het oosten aan Beieren.

In het zuiden grenst het bondsland aan de kantons Basel-Stadt, Basel-Land, Aargau, Zürich, Schaffhausen en Thurgau van buurland Zwitserland en in het westen aan de regio Elzas in Frankrijk

De deelstaat werd in 1952 gevormd door het samengaan van de landen Württemberg-Baden, Baden en Württemberg-Hohenzollern.

De grens met Frankrijk wordt gevormd door de rivier de Rijn. De Rijn stroomt hier door het slenkdal van de Boven-Rijnse Laagvlakte.

Ten oosten hiervan ligt als horstgebied het Zwarte Woud met ten noorden daarvan het Neckar-bergland.

Schwäbische Alb
Het oostelijk deel van Baden-Württemberg wordt gevormd door de Schwäbische Alb, het westelijk deel van de Beierse Hoogvlakte.

Het gebergte, in het Nederlands Zwabische Jura genoemd, ligt tussen de rivieren de Donau, Neckar en Ries en heeft een lengte van ongeveer 210 kilometer en een breedte van 15 tot 40 kilometer en is tot 1.015 meter hoog.

Het plateau loopt geleidelijk af naar de rivier de Donau, die er ontspringt.

Rivieren
Rivieren in Baden-Württemberg zijn de Rijn, de Neckar, Enz, Kocher, Jagst. Bij de samenvloeiing van de Brigach en de Breg in Donaueschingen ontsprint de Donau.

De Neckar ontspringt op een hoogte van 706 meter bij Villingen-Schwenningen in de Schwäbische Alb.

Klimaat en vakantie
Baden-Württemberg is een overgangsgebied tussen een zeeklimaat in het westen en een continentaal klimaat in het oosten. Hierdoor bereiken afwisselend invloeden van een zeeklimaat en een continentaal klimaat de regio.

In Baden-Württemberg zijn onder meer het Zwarte Woud en het Bodenmeer en omgeving populaire toeristische trekpleisters.

Het gebied kent ook een aantal beroemde kuurbadplaatsen, zoals Baden-Baden, Badenweiler, Wildbad en Freudenstadt.

In het middelgebergte Schwäbische Alb, ook wel bekend onder de naam Zwabische Jura, liggen tal van kastelen en kloosters. Verder zijn er grotten, waarvan er vele te bezichtigen zijn, en talrijke goed gemarkeerde wandelpaden.

Door de hoogte van het gebergte, tussen de 600 en 1.000 meter, en de aanwezigheid van skihellingen en langlaufloipes, biedt de Zwabische Jura in de winter uitstekende mogelijkheden voor wintersport.

Burg Hohenzollern
De Burg Hohenzollern, de hoofdburcht van het Duitse vorstengeslacht Hohenzollern, ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Stuttgart tussen de plaatsen Hechingen en Bisingen.

Steden Baden-Württemberg
Naast de hoofdstad Stuttgart zijn een aantal andere steden in Baden-Württemberg: Mannheim, Karlsruhe, Freiburg im Breisgau, Heidelberg, Heilbronn, Ulm.

Pforzheim, Reutlingen, Esslingen am Neckar, Tübingen, Ludwigsburg, Konstanz, Villingen-Schwenningen, Aalen, Sindelfingen, Schwäbisch Gmünd, Offenburg.

Friedrichshafen, Göppingen, Baden-Baden, Waiblingen, Ravensburg, Heidenheim an der Brenz, Lörrach, Donaueschingen.

Kaart Baden-Württemberg
De Duitse deelstaat Baden-Württemberg grenst aan de deelstaten Rijnland-Palts, Hessen en Beieren. In het zuiden grenst het bondsland aan Zwitserland en in het westen aan Frankrijk. De hoofdstad is Stuttgart.

Kaart Baden-Württemberg, steden, rivieren: EU