zaterdag 7 december 2013

Kaart Saksen en Dresden - Deelstaten Duitsland Vakantie

Kaart Saksen, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: CIA
De Vrijstaat Saksen is een van de zestien deelstaten in de Bondsrepubliek Duitsland. De deelstaat ligt in het oosten van het land en telt 4.132.000 inwoners (maart, 2012). De hoofdstad is Dresden en de Duitse naam voor het bondsland is Freistaat Sachsen.

Saksen grenst in het noordoosten aan de deelstaat Brandenburg, in het zuidwesten aan Beieren en Thüringen en in het noordwesten aan Saksen-Anhalt.

In het oosten grenst de deelstaat aan buurland Polen en in het zuiden aan buurland Tsjechië.

Saksen hoorde van 1949 tot 1990 bij de Duitse Democratische Republiek (DDR/Oost-Duitsland). Van 1952 tot 1990 was Saksen als bondsland opgeheven en in Bezirke verdeeld.

In het noorden van Saksen ligt het laagland rond Leipzig en de Niederlausitz. De deelstaat strekt zich verder uit over de voorlopers van het Middensaksische Bergland en het Lausitzer Bergland tot het Ertsgebergte in het zuiden.

De hoogste berg in de deelstaat is met een hoogte van 1.215 meter de Fichtelberg. De Fichtelberg ligt bij Oberwiesenthal en Bärenstein.

Saksen kreisen

De Duitse deelstaat Saksen is bestuurlijk ingedeeld in 10 landkreisen en drie kreisvrije steden. De Kreisfreie Städte zijn Chemnitz, Dresden en Leipzig.

De landkreisen zijn Bautzen (Budyšin), Erzgebirgskreis, Görlitz, Leipzig, Meißen, Mittelsachsen, Nordsachsen, Sächsische Schweiz-Osterzgebirge, Vogtlandkreis en Zwickau.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in Saksen zijn de Elbe, de Zwickauer Mulde en de Spree. De rivier de Neisse vormt de grens met Polen.

Vakantie
Een aantal bijzondere toeristische trekpleisters in Saksen voor een vakantie zijn het Ertsgebergte (Erzgebirge), het Vogtland en het Zittauer Gebergte (Zittauer Gebirge).

Het Ertsgebergte is populair vanwege de aanwezigheid van minerale bronnen en als wintersportgebied.

Ook veel toeristen trekken steden als Dresden, Leipzig, Meißen en Görlitz.

De Albrechtsburg in Meißen is een van de bekendste laatgotische bouwwerken van Duitsland.

De stad Zittau ligt dichtbij het drielandenpunt van Duitsland, Polen en Tsjechië.

Wintersport
De plaats Klingenthal, in het zuidwesten van de deelstaat Saksen, is een bekende vakantieplaats in Duitsland waar wintersport kan worden beoefend.

In de stad ligt een openlucht-kunstijsbaan. Om te langlaufen in de omgeving van Klingenthal zijn 110 kilometer aan geprepareerde loipes aangelegd.

In de omgeving van Klingenthal liggen drie skihellingen van verschillende moeilijkheidsgraad.

Steden Saksen
Naast de hoofdstad Dresden van de deelstaat Saksen en de grootste stad Leipzig zijn een aantal andere steden: Chemnitz, Zwickau, Plauen, Görlitz, Freiberg, Bautzen (Budyšin), Freital, Pirna.

Hoyerswerda (Wojerecy), Radebeul, Riesa, Zittau, Meißen, Delitzsch, Limbach-Oberfrohna, Markkleeberg, Glauchau, Werdau, Annaberg-Buchholz, Coswig, Döbeln, Crimmitschau, Borna, Reichenbach im Vogtland, Auerbach/Vogtland.

Een belangrijk vliegveld in de deelstaat is de luchthaven van Dresden.

Vanuit Dresden zijn treinverbindingen met onder meer Leipzig, Berlijn, Erfurt, Magdeburg, Frankfurt am Main, Wiesbaden, Hamburg, Stettin en in het buitenland Wenen en Praag.

Kaart ligging Saksen en Dresden in Duitsland

Kaart Saksen en Anhalt tot 1945
De onderstaande kaart toont de voormalige Pruisische provincie Saksen en het Hertogdom Anhalt tot 1945. De kaart is afkomstig uit het Meyers Konversationslexikon (1893-97).

Kaart Saksen en Anhalt: Meyer, 1897.

Kaart Saksen
De Duitse deelstaat Saksen grenst aan de deelstaten Brandenburg, Beieren, Thüringen en Saksen-Anhalt. In het oosten grenst de deelstaat aan buurland Polen en in het zuiden aan Tsjechië.

Kaart Saksen, steden, rivieren: EU