zaterdag 7 december 2013

Kaart Saarland en Saarbrücken - Deelstaten Vakantie Duitsland

Kaart Saarland: CIA
Saarland is een van de zestien deelstaten in de Bondsrepubliek Duitsland. De deelstaat telt 1.013.000 inwoners (januari, 2012) en de hoofdstad is Saarbrücken.

Saarland grenst in het noorden en oosten aan de deelstaat Rijnland-Palts. In het westen grenst het bondsland aan het district Grevenmacher in buurland Luxemburg en aan het département Moselle in de regio Lothringen van Frankrijk.

Na Bremen is het Saarland met een oppervlakte van 2.569 km² het kleinste bondland van Duitsland.

De deelstaat is genoemd naar de rivier de Saar. Deze stroomt van het zuiden naar het noordwesten door het bondsland. De rivier de Moezel vormt de grens met het Groothertogdom Luxemburg.

Het Saarland maakt sinds 1957 deel uit van de Bondsrepubliek Duitsland, die werd opgericht in 1949.

Het Saargebied ontstond in 1919 door de Vrede van Versailles. Het gebied bestond uit delen van de Pruisische Rijnprovincie en de Beierse Palts.

Saarland stond vervolgens 15 jaar onder het bestuur van de Volkenbond. Afgesproken was dat de bewoners na 15 jaar mocht kiezen tussen aansluiting bij Frankrijk, aansluiting bij Duitsland en handhaving van de ‘Status quo’, dus een Frans protectoraat blijven.

In 1935 koos bij een volksstemming 90% van de kiezers voor aansluiting bij Duitsland.

Saarland is een hevelachtig gebied. In het westen liggen de zuidelijke uitlopers van de Hunsrück. De Saar doorsnijdt het zuiden.

Ongeveer 50 procent van de oppervlakte van Saarland wordt benut voor akkerbouw, fruitteelt, wijnbouw en veeteelt. Meer dan 30% van de oppervlakte is bedekt met bos.

Kreisen Saarland
Het Duitse bondsland Saarland is bestuurlijk ingedeeld in zes landkreise. Dit zijn Merzig-Wadern, Neunkirchen, Regionalverband Saarbrücken, Saarlouis, Saarpfalz-Kreis en St. Wendel.

Vakantie
Een aantal bezienswaardigheden in het Saarlands zijn de barokke Ludwigsplatz met de Ludwigskirche in Saarbrücken.

In het Saarlandmuseums in Saarbrücken zijn veel schilderijen samengebracht van het Duitse Expressionisme.

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is de historische Völklinger Hütte opgenomen.

Prachtige natuur is onder meer te vinden in het Saarkohlenwald, Schwarzwälder Hochwald, Sankt Ingbert-Kirkeler Waldgebiet, Ingberter Senke, het Sankt Wendeler Land en de Warndt.

Moezelspoorweg
De Moezelspoorbaan (Moselstrecke) loopt van het centraal station van Saarbrücken via
Völklingen, Saarlouis, Hbf, Dillingen en Trier naar Keulen (Köln) en Koblenz.

Via onder meer spoorwegen naar Frankfurt am Main en het Franse Straatsburg staat het Saarland per trein in verbinding met de rest van Duitsland en Frankrijk.

Steden Saarland
Naast de hoofdstad Saarbrücken zijn de belangrijkste steden in Saarland: Neunkirchen, Homburg, Völklingen, Sankt Ingbert, Saarlouis, Merzig, Sankt Wendel, Blieskastel, Dillingen/Saar.

Kaart Saarland districten

Kaart Saarland districten

Kaart Saarland, steden, rivieren: EC

Kaart Saarland
Saarland ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan de deelstaat Rijnland-Palts. De deelstaat, met als hoofdstad Saarbrücken, grenst aan de buurlanden Luxemburg en Frankrijk.

Kaart Saarland, steden, wegen,spoorwegen, rivieren: US Army