maandag 24 september 2012

Kaart Mecklenburg-Voor-Pommeren en Schwerin, met Rügen en Oostzee

Kaart Mecklenburg-Voor-Pommeren: CIA
Mecklenburg-Voor-Pommeren is een van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. Het bondsland telt 1.633.000 inwoners (februari, 2012) en de hoofdstad is Schwerin. De Duitse naam van de deelstaat is Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt in het noordoosten van Duitsland en grenst in het zuiden aan de deelstaat Brandenburg, in het zuidwesten aan Nedersaksen en in het noordwesten aan Sleeswijk-Holstein.

In het oosten grenst de deelstaat aan het gebied West-Pommeren in Polen. De grens tussen Polen en Duitsland wordt hier gevormd door de rivier de Oder.

In het noorden ligt de deelstaat aan de Oostzee, in het noordoosten aan de Greifswalder Bodden en in het noordwesten aan de Mecklenburger Bocht. In het uiterste noordwesten ligt de Lübecker Bocht.

Aan de overkant van de Oostzee, of Baltische Zee, ligt Denemarken.

Voor de kust van Mecklenburg-Voor-Pommeren liggen een paar grote eilanden, zoals Rügen en Usedom, en een aantal kleinere eilanden.

Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt in het Noord-Duitse laagland. In het midden van de deelstaat ligt in oost-westelijke richting een heuvelachtig morenenlandschap met hoogtes tot 179 meter.

Ten zuiden van het Mecklenburgse Merenplateau, de Mecklenburgische Seenplatte, dat ongeveer 660 meren telt, wordt het landschap gekenmerkt door wijde zandvlaktes met dennenheiden. Deze worden onderbroken door veenlaagtes, weidegronddalen en sleufmeren.

Rivieren
De Elbe vormt in het zuidwesten de grens van Mecklenburg-Voor-Pommeren, de Oder vormt de grens met Polen. Dwars door de deelstaat stroomt de rivier de Havel.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Mecklenburg-Voor-Pommern vormt een overgangsgebied van een zeeklimaat, dat onder invloed van de Oostzee staat, naar een continentaal klimaat in het binnenland.

Het gebied aan de Oostzee, en in de eerste plaats de eilanden Rügen und Usedom, hebben de meeste dagen zon van Duitsland.

Een populaire trekpleister voor een vakantie in Mecklenburg-Voor-Pommeren is de kust van de Oostzee met onder meer de eilanden en schiereilanden Darss, Zingst, Rugen, Hiddensee en Usedom

In het gebied van het Mecklenburgse Merenplateau bevinden zich ook recreatiegebieden.

Kaart districten Mecklenburg-Voor-Pommeren
Mecklenburg-Voor-pommeren is ingedeeld in zes Landkreisen (districten) en twee kreisfreie steden.

De districten zijn Mecklenburgische Seenplatte, Landkreis Rostock, Vorpommern-Rügen, Nordwestmecklenburg, Vorpommern-Greifswald en Ludwigslust-Parchim.

De twee kreisfreie steden zijn Schwerin en Rostock.

Kaart districten Mecklenburg-Voor-Pommeren

Steden Mecklenburg-Voor-Pommeren
Naast de hoofdstad Schwerin en de grootste stad Rostock zijn een aantal andere steden in Mecklenburg-Voor-Pommeren: Neubrandenburg, Stralsund, Greifswald, Wismar, Güstrow, Neustrelitz, Waren (Müritz).

Parchim, Ribnitz-Damgarten, Bergen auf Rügen, Anklam, Ludwigslust, Wolgast, Demmin, Hagenow, Bad Doberan, Pasewalk, Boizenburg/Elbe, Grevesmühlen, Grimmen, Sassnitz.

Kaart Mecklenburg-Voor-Pommeren
Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt in het noordoosten van Duitsland en grenst aan de deelstaten Nedersaksen, Brandenburg en Sleeswijk-Holstein. De hoofdstad van het Duitse bondsland is Schwerin.

Kaart Mecklenburg-Voor-Pommeren: EU