vrijdag 21 september 2012

Kaart Berlijn, deelstaat en hoofdstad Duitsland

Kaart Berlijn met districten
Berlijn is een van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. De deelstaat telt 3.513.026 inwoners (april, 2012) en de hoofdstad is Berlijn. De Duitse naam is Berlin. De stad is ook de hoofdstad van Duitsland.

De deelstaat wordt geheel omsloten door de deelstaat Brandenburg. Tot 1920 maakte Berlijn deel uit van Brandenburg.

Meren en rivieren
Berlijn ligt op het punt waar de rivier de Spree, ter hoogte van het westelijk gelegen district Spandau, uitmondt in de rivier de Havel.

De Havel stroomt van noord naar zuid door het westelijk deel van Berlijn. De rivier bestaat voor een groot deel uit een serie aaneengesloten meren, waaronder de Großer Wannsee en de Tegeler See.

Zijrivieren in Berlijn van de Spree zijn de Panke, Dahme, Wuhle en Erpe.

Het grootste meer van Berlijn is de de Großer Müggelsee.

Teufelsberg, Kreuzberg, Müggelberge
De Teufelsberg is een heuvel in Berlijn in het noorden van het Grunewald. De heuvel heeft een hoogte van 114,70 meter. Het is een kunstmatige heuvel die na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd door de geallieerden van het puin van Berlijn.

De heuvel is 20 centimeter hoger dan de Kreuzberg, de hoogste natuurlijke berg in de regio Berlijn.

De Müggelberge zijn een reeks beboste heuvels met een hoogte tot 115 meter. De heuvels liggen in het district Treptow-Köpenick, in het zuidoosten van de deelstaat Berlijn.

Districten Berlijn
Berlijn bestaat uit 12 zogenoemde Bezirke. Dit zijn Charlottenburg-Wilmersdorf, Friedrichshain-Kreuzberg, Lichtenberg.

Marzahn-Hellersdorf, Mitte, Neukölln, Pankow, Reinickendorf, Spandau, Steglitz-Zehlendorf, Tempelhof-Schöneberg, Treptow-Köpenick.

Kaart districten Berlijn

Klimaat en vakantie
Berlijn ligt in een gematigde klimaatszone, in het overgangsgebied van een zeeklimaat naar een continentaal klimaat. Het gebied kent droge, koude winters en warme zomers.

Berlijn is bij veel toeristen een populaire vakantiebestemming. De stad telt vele festivals, tentoonstellingen, musea en andere bezienswaardigheden en heeft een bruisend nachtleven.

Ruim 25 procent van Berlijn bestaat bovendien uit natuur, parken, meren en rivieren.

Verkeer
Rond Berlijn loopr de ringweg A10. Deze heeft een lengte van ongeveer 200 kilometer en loopt grotendeels door de staat Brandenburg. Binnen de A10 ligt onder meer de 22 kilometer lange Berliner Stadtring (A100).

Het belangrijkste treinstation van Berlijn is het Berlin Hauptbahnhof. Vanuit het station lopen snelle treinverbindingen met de belangrijkste steden van Duitsland en verschillende grote steden in Europa.

Het stads- en streekvervoer in Berlijn verloopt via regionale spoorverbindingen, een S-Bahn, metro, tram, buslijnen en een aantal veerdiensten.

Vliegvelden
De twee belangrijkste internationale luchthavens van Berlijn zijn Tegel en de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg International (BBI). Het bekende vliegveld Tempelhof werd op 31 oktober 2008 gesloten.

Kaart Berlijn in 1917
De onderstaande kaart toont de omgeving van de Duitse hoofdstad Berlijn in 1917. De kaart is afkomstig uit The New Encyclopedic Atlas And Gazetteer Of The World. New York, 1917.

Kaart Berlijn, In: The New Encyclopedic Atlas, 1917

Kaart Berlijn
De Duitse hoofdstad en deelstaat Berlijn wordt geheel omsloten door de deelstaat Brandenburg.

Kaart Berlijn: EU