woensdag 19 september 2012

Kaart Brandenburg en Potsdam - Duitsland Vakantie

Kaart Brandenburg, steden, wegen, rivieren: CIA
Brandenburg is een van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. De deelstaat telt 2.493.000 inwoners (april, 2012) en de hoofdstad is Potsdam.

Brandenburg grenst in het noorden aan de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, in het zuiden aan Saksen, in het westen aan Saksen-Anhalt en in het uiterste noordwesten aan Nedersaksen. Brandenburg omsluit de deelstaat Berlijn.

De deelstaat grenst in het oosten aan buurland Polen.

Het Land Brandenburg werd na de Duitse eenwording in 1990 gevormd. Het omvat de oude Pruisische provincie Brandenburg, zonder het deel dat ten oosten van de Oder-Neisse ligt. Dat deel kwam na de Tweede Wereldoorlog aan Polen.

In het zuidoosten van het bondsland ligt een moerasgebied, het Spreewald.

Rivieren
De Oder vormt een deel van de oostgrens van Brandenburg met Polen. De Elbe is een deel van de westelijke grens van de deelstaat. De belangrijkste rivieren in de deelstaat zelf zijn de Spree en de Havel.

Klimaat en vakantie
Brandenburg ligt in het overgangsgebied van een zeeklimaat in West-Europa en een continentaal klimaat in het oosten.

Een belangrijke toeristische trekpleister in Brandenburg is de prachtige natuur, zoals het Spreewald, de Schorfheide, het Niederlausitzer heidelandschap, het Barnim natuurpark, de Schlaube Vallei, het Westhavelland Natuurpark.

Het Slot Sanssouci in Potsdam, van de voormalige Pruisische koning Frederik de Grote, staat op de Werelderfgoedlijst van de VN-organisatie UNESCO.

Steden Brandenburg
Naast de hoofdstad potsdam zijn een aantal andere steden in Brandenburg: Cottbus, Brandenburg an der Havel, Frankfurt (Oder), Oranienburg, Eberswalde, Falkensee, Bernau bei Berlin, Schwedt/Oder, Königs Wusterhausen.

Fürstenwalde/Spree, Neuruppin, Eisenhüttenstadt, Senftenberg, Strausberg, Hennigsdorf, Blankenfelde-Mahlow, Rathenow, Hohen Neuendorf, Spremberg, Ludwigsfelde, Werder (Havel), Teltow. Wandlitz, Forst (Lausitz), Luckenwalde, Prenzlau.

Kaart Brandenburg
De Duitse deelstaat Brandenburg grenst aan de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren, Saksen, Saksen-Anhalt, Nedersaksen en omsluit de deelstaat Berlijn. De deelstaat ligt in het oosten aan Polen. De hoofdstad is Potsdam.

Kaart Brandenburg en Potsdam, rivieren: EU