dinsdag 3 december 2013

Kaart Sleeswijk-Holstein en Kiel - Vakantie Bondslanden Duitsland

Kaart Sleeswijk-Holstein
Sleeswijk-Holstein is de noordelijkste van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. De deelstaat telt 2.834.259 inwoners (2011) en de hoofdstad is Kiel.

De Duitse naam van het bondsland is Schleswig-Holstein, de Deense naam: is Slesvig-Holsten. Het bondsland ligt op het schiereiland Jutland.

Sleeswijk-Holstein ligt op de kaart in het zuidoosten aan de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en in het zuiden aan Nedersaksen en Hamburg.

In het noorden grenst de deelstaat aan buurland Denemarken. In het noordwesten ligt de deelstaat aan de Duitse Bocht en de Noordzee en in het oosten aan de Kieler Bocht en de Oostzee.

De grens met het bondsland Nedersaksen wordt gevormd door de rivier de Elbe.

Door de deelstaat loopt het Kielerkanaal, ook wel het Noord-Oostzeekanaal genoemd, dat de Noordzee met de Oostzee verbindt.

Noord-Sleeswijk sloot zich in 1920 aan bij Denemarken. De rest van Sleeswijk, samen met Holstein en Lauenburg, vormt sinds 1949 binnen de Bondsrepubliek Duitsland de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Jutland
Jutland is een schiereiland waarvan het noordelijke deel tot Denemarken behoort en het zuidelijke deel de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein vormt.

De Deense naam voor Jutland is Jylland, de Duitse naam is Jütland.

Kreisen Sleeswijk-Holstein
Sleeswijk-Holstein is bestuurlijk onderverdeeld in elf kreisen (districten) en vier kreisfreie Städte (stadsdistricten). De kreisvrije steden zijn Flensburg, Kiel, Lübeck en Neumünster.

De kreisen zijn Dithmarschen, Hertogdom Lauenburg (Herzogtum Lauenburg), Noord-Friesland (Nordfriesland), Oost-Holstein (Ostholstein), Pinneberg, Plön, Rendsburg-Eckenförde, Sleeswijk-Flensburg (Schleswig-Flensburg), Segeberg, Steinburg en Stormarn.

Steden Sleeswijk-Holstein
Naast de hoofdstad Kiel zijn een aantal andere steden in Sleeswijk-Holstein: Lübeck, Flensburg, Neumünster, Norderstedt, Elmshorn, Pinneberg, Itzehoe, Wedel, Ahrensburg.

Geesthacht, Rendsburg. Henstedt-Ulzburg, Reinbek, Bad Oldesloe, Schleswig, Eckernförde, Husum, Heide, Quickborn.

Verkeer
Bij Heiligenhafen, in het noordoosten van Sleeswijk-Holstein, begint de Duitse autosnelweg A1 (Bundesautobahn A1) die naar de zuidwestelijke stad Saarbrücken leidt.

De autobaan loopt van Heiligenhafen naar Saarbrücken via de steden Oldenburg in Holstein, Lübeck, Hamburg, Bremen, Osnabrück, Münster (Westfalen), Hamm, Dortmund, Wuppertal, Leverkusen, Keulen (Köln), Euskirchen, Blankenheim, Kelberg en Trier.

Kaart Sleeswijk-Holstein 1897
De onderstaande kaart toont Sleeswijk-Holstein in 1897. De kaart is afkomstig uit het Meyers Konv.-Lexikon, 1897.

Kaart Sleeswijk-Holstein, steden, wegem , rivieren: Meyers, 1897

Kaart Sleeswijk-Holstein
De deelstaat Sleeswijk-Holstein, in het noordwesten van Duitsland, grenst aan de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren, Nedersaksen en Hamburg. In het noorden grenst het aan Denemarken. De hoofdstad is Kiel.

Kaart Sleeswijk Holstein, steden, rivieren, kanalen: EC