zaterdag 30 november 2013

Kaart Thüringen en Erfurt - Vakantie Duitsland

Kaart Thüringen, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA
Thüringen heet officieel Vrijstaat Thüringen en is een van de zestien deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. Het bondsland telt 2.217.000 inwoners (maart, 2012) en de hoofdstad is Erfurt. De Duitse naam voor de deelstaat is Freistaat Thüringen.

Thüringen ligt centraal in Duitsland en grenst in het noorden aan de deelstaten Nedersaksen en Saksen-Anhalt, in het oosten aan Saksen, in het zuiden aan Beieren en in het westen aan Hessen.

Na de Tweede Wereldoorlog in 1945 kwam Thüringen onder militair bestuur van de Sovjet-Unie. De deelstaat maakte vervolgens van 1949 tot 1990 deel uit van de Duitse Democratische Republiek (DDR).

De deelstaat was van 1952 tot 1990 opgeheven en was toen verdeeld in Bezirke.

In het noorden van Thüringen liggen de uitlopers van de Harz-gebergte en Kyffhäusergebergte, het Ohmgebergte en de Hainleite.

Centraal in de deelstaat ligt het Thüringer Bekken. Dit is een glooiende laagvlakte die wordt doorsneden door de belangrijkste rivieren van de deelstaat, de Saale en haar zijrivier de Unstrut.

In het zuiden van Thüringer ligt het Thüringer Woud. Hier ligt ook het hoogste punt van de deelstaat, de Großer Beerberg met een hoogte van 982 meter.

In het zuidoosten sluit het Vogtland aan op het Thüringer Woud.

Sinds ongeveer 400 bestond al een koninkrijk Thüringen. Dit werd in 531 door Franken en Saksen overwonnen.

Kreisen Thüringen
Het Duitse bondsland Thüringen is bestuurlijk ingedeeld in 17 landkreisen en 6 kreisfreie steden. De kreisfreie steden in de deelstaat zijn Eisenach, Erfurt, Gera, Jena, Suhl en Weimar.

De landkreisen zijn Altenburger Land, Eichsfeld, Gotha, Greiz, Hildburghausen, Ilm-Kreis, Kyffhäuserkreis, Nordhausen, Saale-Holzland-Kreis, Saale-Orla-Kreis.

Saalfeld-Rudolstadt, Schmalkalden-Meiningen, Sömmerda, Sonneberg, Unstrut-Hainich-Kreis, Wartburgkreis en Weimarer Land.

Rivieren
Belangrijke rivieren in Thüringen zijn de Saale en de Unstrut. In het grensgebied met de deelstaat Hessen stroomt de rivier de Werra. Dit is de langste bronrivier van de Wezer.

Klimaat en vakantie
Thüringen ligt in de gematigde klimaatzone van Midden-Europa. Omdat er tussen de zeeën in het westen en de deelstaat gebergten liggen, is het klimaat continentaler van karakter dan in de meer westelijke en noordelijke bondslanden van Duitsland.

Dit uit zich in Thüringen voornamelijk door een koudere winter en een drogere zomer dan in andere delen van de Bondsrepubliek.

In het heuvelachtige landschap van de deelstaat liggen veel kastelen. Een van de bekendste daarvan is de Wartburg bij de stad Eisenach, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Voor een vakantie heeft Thuringen ook prachtige natuur. Beschermde natuurgebieden zijn onder meer het Nationalpark Hainich, het natuurreservaat Rhön en het Vessertal-Thüringer Wald

Verder zijn er de natuurgebieden Eichsfeld-Hainich-Werratal, Kyffhäuser en het Thüringer Schiefergebirge/Obere Saale.

Dom in Thüringen
De Dom, op de Domberg in Erfurt, is een 1200 jaar oude kathedraal in Gotische stijl.

Naast de Erfurter Dom staat de St. Severikirche. Deze kerk is een van de belangrijkste Gotische bouwwerken in Duitsland.

Steden Thüringen
Naast de hoofdstad Erfurt zijn een aantal grote steden in Turingen: Gera, Jena, Weimar, Gotha, Eisenach, Nordhausen, Suhl, Altenburg.

Mühlhausen, Saalfeld, Ilmenau, Arnstadt, Rudolstadt, Apolda, Greiz, Sonneberg, Sondershausen, Meiningen, Sömmerda.

Historische kaart Thüringen
De onderstaande kaart toont de verschillende staten in Thüringen binnen het Duitse Keizerrijk in 1905. De kaart is afkomstig uit de Bibliothek allgemeinen und praktischen Wissens für Militäranwärter, Band I. Berlijn, 1905.

Kaart staten Thüringen in 1905

Kaart Thüringen
Thüringen grenst aan de deelstaten Nedersaksen, Saksen-Anhalt, Saksen, Beieren en Hessen. Het bondsland ligt centraal in Duitsland en de hoofdstad is Erfurt.

Kaart bondsland Thüringen: EU