woensdag 22 augustus 2012

Kaart Nedersaksen en Hannover - Vakantie Duitsland Bondslanden

Kaart Nedersaksen steden, wegen, rivieren: CIA
Nedersaksen is een van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. Het bondsland telt ongeveer 7.910.000 inwoners (maart, 2012) en de hoofdstad is Hannover. De Duitse naam is Niedersachsen.

Nedersaksen grenst in het noordoosten aan de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg, in het oosten aan Saksen-Anhalt, in het zuidoosten aan Thüringen en in het zuiden aan Hessen en Noordrijn-Westfalen.

De deelstaat Bremen wordt omringd door Nedersaksen.

In het westen grenst het bondsland aan buurland Nederland, aan de Nederlandse provincies Groningen, Drenthe en Overijssel.

In het noordwesten ligt de deelstaat aan de Waddenzee en de Noordzee. De Oost-Friese Waddeneilanden horen bij Nedersaksen.

In het zuiden van de deelstaat liggen de berggebieden Weserbergland en de Harz. Ten oosten van Hannover ligt in de Harz de Wurmberg, die met een hoogte van 971 meter het hoogste punt van Nedersaksen is.

In het uiterste zuidoosten van Nedersaksen, rond de stad Göttingen, ligt het Nedersaksisch Woud.

Het bergachtige deel van de deelstaat loopt in het noorden af naar de Noord-Duitse laagvlakte, Hier ligt onder meer de Lüneburger Heide.

Het huidige Nedersaksen ontstond in 1946 door samenvoeging van de provincie Hannover en de landen Brunswijk, Oldenburg en Schaumburg-Lippe. De deelstaat maakt sinds 1949 deel uit van de Bondsrepubliek Duitsland.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in Nedersaksen zijn de Weser, de Eems en de Elbe. Deze rivieren monden uit in de Noordzee.

Waddengebied en Oost-Friesland
Voor de kust van Nedersaksen ligt een waddengebied, dat door de Oost-Friese Eilanden van de Noordzee wordt gescheiden.

In het noorden van Nedersaksen ligt een district (Landkreis) Friesland. Dit district ligt in de streek Oost-Friesland.

Oost-Friesland, in het Duits: Ostfriesland, is een streek in het uiterste noordwesten van Nedersaksen. Het gebied grenst in het noorden aan de Waddenzee en in het westen aan de Nederlandse provincie Groningen.

Tot de landstreek horen ook de Oost-Friese Waddeneilanden. Bewoonde eilanden zijn Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge.

Onbewoonde eilanden en hoge zandplaten zijn Lütje Hörn, Kachelotplate, Memmert, Minsener-Oldoog en Alte Mellum.

Belangrijke plaatsen in Oost-Friesland zijn Aurich, Emden, Leer, Norden en Wittmund.

Steden Nedersaksen
Naast de hoofdstad Hannover zijn een aantal steden in Nedersaksen: Braunschweig (Brunswijk), Osnabrück, Oldenburg, Wolfsburg, Göttingen, Hildesheim, Salzgitter, Wilhelmshaven.

Delmenhorst, Lüneburg, Celle, Garbsen, Hameln, Wolfenbüttel, Nordhorn, Langenhagen, Emden, Lingen (Ems), Cuxhaven, Peine, Stade, Melle, Neustadt am Rübenberge.

Belangrijke havensteden zijn Wilhelmshaven, Cuxhaven en Emden.

Kaart Nedersaksen
Nedersaksen, in het noordwesten van Duitsland, is een van de 16 Duitse bondslanden.

Kaart Nedersaksen

Nedersaksen grenst aan de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Brandenburg, Saksen-Anhalt, Thüringen, Hessen, Noordrijn-Westfalen en omringt de deelstaat Bremen. De hoofdstad is Hannover.

In het westen grenst het bondsland aan de Nederlandse provincies Groningen, Drenthe en Overijssel.

Kaart Nedersaksen, steden, rivieren, districten: EU