donderdag 23 augustus 2012

Kaart Bremen en Bremerhaven, Duitsland bondslanden

Kaart Bremen stadsdelen
De Vrije Hanzestad Bremen is een van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland. De deelstaat telt 661.270 inwoners (decrember 2011) en de hoofdstad is Bremen. De Duitse naam is Freie Hansestadt Bremen en de afkorting is HB.

De deelstaat bestaat uit de stad Bremen en het 60 kilometer verwijderde Bremerhaven. Met een oppervlakte van 404 km² is de Vrije Hanzestad Bremen de kleinste deelstaat van Duitsland.

De stad Bremen, aan de rivier de Wezer, wordt geheel omsloten door de deelstaat Nedersaksen.

In 1949 werd de vrijstaat Bremen als Land Bremen onderdeel van de Bondsrepubliek Duitsland.

Bremerhaven is een havenstad in het noorden van Duitsland. Bremerhaven ligt aan de Wezer, bij de monding van de Geeste, en aan de Noordzee en wordt verder omsloten door de deelstaat Nedersaksen.

De Vrije Hanzestad Bremen is onderverdeeld in twee stadsdistricten, zogenoemde kreisfreie Städte. Dit zijn Bremen en Bremerhaven. Bremen en Bremerhaven vormen enclaves in de deelstaat Nedersaksen.

Rivieren
De stad Bremen ligt aan weerszijden van de Wezer, waaraan de oude Hanzestad vermoedelijk is ontstaan.

De Wezer verbreedt zich voorbij de stad en maakt daarmee de stad bereikbaar voor zeeschepen, maar de havenactiviteiten vinden vooral plaats in Bremerhaven.

Langs de rivieren de Wümme, Lesum, Ochtum en Geeste liggen vruchtbare moerassen, die voor een deel als natuurgebied beschermd worden.

Bezienswaardigheden en vakantie Bremen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Bremen voor de helft verwoest, maar een aanyalarchitectonisch en historisch belangrijke gebouwen bleven vrijwel intact.

Een symbool van de stad Bremen is het Rolandstandbeeld uit 1404. Dit beeld symboliseert de vrijheid van de stad. Het beeld staat voor het gemeentehuis

Het raadhuis is belangrijk gotisch bouwwerk met een façade in de stijl van de Wezerrenaissance. Het Roland-beeld en het oude raadhuis staan sinds 2004 samen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Dit zijn onder mer de Sankt Petri-Dom, waarin allerlei stijlen van romaans tot flamboyante gotiek zijn te vinden, en het 16de-eeuwse gildehuis, het Schütting.

Uitgaanscentrum Schnoorviertel
De oudst bewaarde wijk van Bremen is het Schnoorviertel. De woningen dateren van de 15de tot de 19de eeuw en het was eens de woonwijk van vissers.

Ze zijn nu allemaal gerestaureerd en ingericht als galerie of restaurant. Het Schnoorviertel is het uitgaanscentrum van de stad.

In Bremen-Neuenland bevind zich de luchthaven van Bremen.

Kaart Bremerhaven

Kaart Bremerhaven stadsdelen

Kaart Bremen
De Duitse deelstaat en stad Bremen wordt geheel omringd door de deelstaat Nedersaksen. Het gebied ligt op de kaart in het noordoosten van Duitsland.

Kaart Bremen: EU