Kaart Duitsland en bondslanden, steden, wegen, rivieren: CIA |
Duitsland heeft 80.523.700 inwoners (2012) en een oppervlakte van 356.854 km².
Het land kreeg zijn huidige vorm op 3 oktober 1990 toen de deelstaten van de Duitse Democratische Republiek (DDR) zich aansloten bij de Bondsrepubliek Duitsland. Dit wordt de Duitse hereniging genoemd.
Duitsland grenst in het noorden aan Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Zwitserland en Oostenrijk en in het westen aan Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.
De grens met Polen wordt wel de Oder-Neisse-grens genoemd, naar de twee rivieren die de grens vormen. De grens met Frankrijk wordt gevormd door de Rijn.
In het noorden ligt Duitsland aan de Oostzee, de Noordzee, de Baai van Kiel, de Mecklenburger Bocht en de Baai van Pommeren. De Waddenzee staat via het Kanaal van Kiel in verbinding met de Baltische Zee (Oostzee).
Door het noorden van het land loopt het Noordzee-Oostzeekanaal, of het Kielerkanaal, dat deze twee zeeën met elkaar verbind.
Bondslanden Duitsland
Duitsland bestaat uit 16 deelstaten, die Länder worden genoemd. Dit zijn Baden-Württemberg, Beieren (Bayern), Berlijn (Berlin), Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Voor-Pommeren (Mecklenburg-Vorpommern).
Nedersaksen (Niedersachsen), Noordrijn-Westfalen (Nordrhein-Westfalen), Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz), Saarland, Saksen (Sachsen), Saksen-Anhalt (Sachsen-Anhalt), Sleeswijk-Holstein (Schleswig-Holstein) en Thüringen.
Rivieren
Grote rivieren in Duitsland zijn de Elbe, Weser, Rijn, Donau, Oder, Neisse, Moezel, Main, Inn, Spree, Ems, Neckar, Saar, Ruhr.
De Moezel vormt gedeeltelijk de grens tussen Duitsland en Luxemburg. De Rijn is de grens tussen Frankrijk en Duitsland.
De Oder-Neissegrens, genoemd naar beide rivieren, is de aanduiding voor de huidige grens tussen Duitsland en Polen.
Kanalen
In de loop van de tijd zijn in Duitsland veel rivieren via kanalen met elkaar verbonden.
Belangrijke kanalen voor de scheepvaart zijn het Mittellandkanal, het Dortmund–Ems-Kanal, het Oder–Spree-Kanal, het Ems–Jade-Kanal, het Oder–Havel-Kanal, het Küstenkanal, het Elbe–Lübeck-Kanal, het Wesel–Datteln-Kanal, het Elbe–Havel-Kanal, het Rhein–Herne-Kanal en het Main-Donaukanaal.
Het Nord–Ostsee-Kanal, in het noordoosten van het land, verbindt de Oostzee met de Noordzee.
Meren
De meren in Duitsland liggen vooral in het Mecklenburgs Merenplateau en het Alpenvoorland. In het Alpenvoorland zijn de meren gevormd in oude gletsjerbeddingen.
De grootste meren zijn de Bodensee, Müritzsee, Chiemsee, Schweriner See, Würmsee en Ammersee.
Landschappen
Het land bestaat uit drie grote geografische landschappen. Dit zijn het Noord-Duitse laagland, het middelgebergte en het Alpengebied.
Het Noord-Duitse laagland heeft een zacht golvende oppervlakte en is hier en daar geheel vlak. De twee andere landschappen zijn bergachtiger van karakter.
Berggebieden
Berggebieden in Duitsland zijn het Alpenvoorland, de Beierse Alpen, Eifel, Ertsgebergte, Harz, Hunsrück, Kellerwald, Sauerland, Thüringer Woud, Zwarte Woud.
In de gebieden liggen uitstekende accommodaties met onder meer skigebieden om de wintersport te beoefenen.
Klimaat en vakantie
Het klimaat in Duitsland wordt bepaald door de geografische breedte van een gebied, de landinwaarts afnemende invloed van de zee en de hoogte boven zeeniveau.
Duitsland is voor veel toeristen een favoriet land voor een langere of korte vakantie vanwege de veelzijdige natuur, historische en moderne bezienswaardigheden en recreatiemogelijkheden.
Belangrijke toeristische trekpleisters zijn de berggebieden voor wintersport, de natuur zoals de meren, rivieren en uitgestrekte bossen, de Oostzee-kust en steden met talrijke attracties zoals moderne en historische bezienswaardigheden en musea.
Skigebieden in Duitsland zijn onder meer de Alpen, met Garmisch-Partenkirchen en het Beierse Woud, het Zwarte Woud, het Sauerland en de Harz.
Een beroemd wintersportgebied is Garmisch-Partenkirchen, aan de voet van het Wettersteingebergte, in de deelstaat Beieren. Bij de plaats ligt ook de Zugspitze, die met een hoogte van 2.962 meter de hoogste berg van Duitsland is.
Steden in Duitsland trekken veel bezoekers vanwege historische bezienswaardigheden, musea, uitgaansgelegenheden en uitgebreide mogelijkheden om er te winkelen.
Hotels, campings, vakantieparken, vakantiehuisjes, bungalows, appartementen zijn in Duitsland in alle categorieën te vinden.
Dierenwereld
In het noorden en westen van Duitsland verschilt de dierenwereld weinig van die van Nederland en België. In het oosten sluit de fauna aan bij die van Oost-Europa en in het zuiden (Beieren) bij die van de Alpen.
Kaart steden Duitsland
EEn aantal grotste steden in Duitsland zijn naast de hoofdstad Berlijn: Hamburg, München, Keulen, Frankfurt am Main, Stuttgart, Dortmund, Essen, Düsseldorf, Bremen, Hannover, Leipzig, Dresden, Neurenberg, Duisburg.
Kaart steden Duitsland: CIA |
Kaart Duitsland in 1917
De onderstaande kaart toont het Duitse Rijk (German Empire) in 1917. De kaart is afkomstig uit The New Encyclopedic Atlas And Gazetteer Of The World. New York, 1917.
Kaart Duitsland in 1917. In: The New Encyclopedic Atlas And Gazetteer Of The World. New York, 1917 |
Kaart Duitsland
Duitsland ligt op de kaart in West-Europa. Het land grenst aan Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Duitsland is bestuurlijk ingedeeld in 16 deelstaten.
Kaart Duitsland topografie, reliëf, wegen, steden: CIA |
Kaart Duitsland, steden, bondslanden, districten, rivieren: EC |