Kaart Oost-Duitsland DDR: CIA, 1990 |
Het land bestond van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990, toen de deelstaten op het grondgebied van de DDR opnieuw werden ingesteld en toetraden tot de Bondsrepubliek Duitsland. Hierdoor werd Duitsland weer herenigd.
Oost-Duitsland grensde in het oosten aan Polen, in het zuidoosten aan het voormalige land Tsjechoslowakije en in het westen aan het voormalige land West-Duitsland.
In indelingen werd het land wel ingedeeld bij Oost-Europa of Midden-Europa.
In het noorden lag de DDR aan de Baltische Zee, of Oostzee. In het noordwesten lag het aan de Mecklenburger Bocht en in het noordoosten aan de Baai van Pommeren.
Een aantal grote rivieren in het land waren de Elbe, de Oder en de Havel.
Ontstaan en hereniging
De Duitse Democratische Republiek ontstond in 1949 uit de Sovjet-Russische bezettingszone van het voormalige Duitse Rijk. Dit gebeurde eerst als bondsstaat en in 1952 als eenheidsstaat.
De 5 bondslanden waaruit dit deel van Duitsland bestond, Saksen, Saksen-Anhalt, Thüringen, Brandenburg en Mecklenburg-West-Pommeren werden opgeheven.
De DDR was sinds 1952 een gecentraliseerde eenheidsstaat, exclusief Berlijn verdeeld in veertien Bezirke (districten), naar het voorbeeld van de Russische oblasten. De Bezirke waren verdeeld in Kreise en deze weer in gemeenten.
De districten in de DDR waren Cottbus, Dresden, Erfurt, Frankfurt (Oder), Gera, Halle, Karl-Marx-Stadt (het huidige Chemnitz), Leipzig, Maagdenburg, Neubrandenburg, Potsdam, Rostock, Schwerin en Suhl.
Het Herenigingsverdrag, dat op 3 oktober 1990 van kracht werd, zorgde voor de aansluiting (Beitritt) van de Duitse Democratische Republiek bij de Bondsrepubliek Duitsland.
De ontbonden bondlanden werden weer hersteld.
Steden Oost-Duitsland
De grootste steden in Oost-Duitsland waren naast de hoofdstad Oost-Berlijn: Leipzig, Dresden, Karl-Marx-Stadt, Maagdenburg, Rostock, Halle (Saale), Erfurt, Potsdam, Gera, Schwerin, Cottbus, Zwickau, Jena, Dessau.
Kaart districten Oost-Duitsland
Kaart Oost-Duitsland districten: CIA |